-
Στις περισσότερες εταιρίες χονδρικής ή λιανικής, τα προϊόντα συνοδεύονται από μία barcode ετικέτα. Καθώς μετακινούνται από το προσωπικό και τους πελάτες (φανταστείτε μεγάλα καταστήματα λιανικής), συχνά βρίσκονται σε λάθος θέση ή άλλες φορές έχουν απομακρυνθεί από το κατάστημα, χωρίς να έχει καταγραφεί η σχετική μετακίνηση, καθώς επαφίεται στην καταχώρησή της από κάποιον εργαζόμενο. Ως αποτέλεσμα, οι εργαζόμενοι σε μία επιχείρηση καλούνται συχνά (1 φορά τον μήνα ή πιο τακτικά, ανάλογα με το μέγεθος της επιχείρησης) να πραγματοποιήσουν την επίπονη διαδικασία της απογραφής. Η σχετική διαδικασία στην πλειοψηφία των επιχειρήσεων γίνεται χειροκίνητα, απαιτώντας υπερωριακό χρόνο εργασίας για το ανθρώπινο δυναμικό (ένα κατάστημα 1000m2 με 10000 προϊόντα θα χρειαζόταν την απασχόληση 3-5 υπαλλήλων για δύο ημέρες, προκειμένου να ολοκληρώσουν την απογραφή με τεχνολογία barcode). Στην περίπτωση που έχει εγκατασταθεί RFID σύστημα, η διαδικασία γίνεται (συνήθως) χρησιμοποιώντας ένα φορητό RFID αναγνώστη. Σε αυτήν την περίπτωση, η διαδικασία γίνεται πιο γρήγορα, αλλά με πολλά σφάλματα καθώς απαιτεί μία επαναληπτική κίνηση από το προσωπικό. Ενώ η «αναμενόμενη» θεωρητική ακρίβεια με φορητούς αναγνώστες είναι 99%, οι εταιρίες αναφέρουν πραγματική ακρίβεια μεταξύ 80% με 90% με αυτήν την μέθοδο, λόγω του ανθρώπινου παράγοντα.
Η επαναλαμβανόμενη διαδικασία εύκολα δημιουργεί την αίσθηση στον χρήστη ότι έχει «ολοκληρώσει» τη σάρωση σε κάποια περιοχή, ενώ η διαδικασία έχει συσχετιστεί και με ατυχήματα, δημιουργώντας ζητήματα υγείας για το προσωπικό. Σε πλήρη αντίθεση με αυτήν την πρακτική, τα προτεινόμενα ρομποτικά συστήματα υπόσχονται την συνεχή απογραφή των προϊόντων, ενισχύοντας την λειτουργία της επιχείρησης, καθώς:
-
Εκμηδενίζονται τα ανθρώπινα σφάλματα (η ακρίβεια της απογραφής μέσω τεχνολογίας RFID είναι 99.9%).
Εξαλείφεται το πρόβλημα των «stock-outs», της έλλειψης δηλαδή κάποιου προϊόντος στην αποθήκη - πρόβλημα που δημιουργεί πτώσεις στις πωλήσεις και απογοήτευση στους αγοραστές.
Μειώνεται το απαιτούμενο πλήθος προϊόντων ανά κωδικό, μεγιστοποιώντας το πλήθος των κωδικών ανά τ.μ. και άρα μειώνεται το συνολικό κεφάλαιο επένδυσης λόγω «overstocking».
Aναμένεται να βελτιώσουν κατακόρυφα την αποδοτικότητα και την ακρίβεια αυτής της διαδικασίας, με σημαντικά οικονομικά οφέλη για την επιχείρηση.